Comencem!

Traduzione in italiano

Et donem la benvinguda al bloc de Trans*forma la Salut, la Plataforma per a un nou model de salut trans*! Ja fa anys que des de diversos col·lectius s’està lluitant per canviar el tracte patologitzant que patim les persones trans*. Actualment, per poder transitar de forma legal i rebre els tractaments mèdics que molts de nosaltres sentim necessaris, encara estem obligats a passar per un sistema mèdic que ens diagnostica per donar-nos accés al que creiem que és un dret. Les persones trans* tenim dret a construir la nostra identitat i no volem que ens tutelin ni estar a mercè de la voluntat i els prejudicis d’uns professionals que ens tracten com a pacients i no com a persones amb una identitat de gènere diversa que tenen unes necessitats específiques.

La nostra plataforma sorgeix de la voluntat d’unir forces des del màxim d’associacions i persones trans* per a que les institucions escoltin quines són les nostres necessitats i reivindicacions. Ja no volem seguir sent agents passius d’un sistema que ens discrimina i ens treu el dret a decidir sobre la nostra vida i el nostre cos.

Entre tots estem recollint testimonis i treballant en un una proposta d’un nou model sanitari que segueixi la legalitat vigent, respectant la llei catalana 11/2014 contra la LGBTIfòbia i els Drets Humans. Aquest serà un model que respectarà a totes les persones trans* en la seva gran diversitat i que serà sensible i tindrà en compte aquelles del nostre col·lectiu que estan en situacions més vulnerables. Un model basat en el respecte i l’acompanyament, que cobreixi les nostres necessitats i no deixi a ningú exclòs.

Si sents que aquesta també és la teva lluita o la dels teus, adhereix-te a la nostra iniciativa i dóna’ns suport. En els propers dies anirem informant de les iniciatives que estem fent per aconseguir el nostre objectiu. Per seguir-nos, ho pots fer des del blog, des del twitter o des del facebook. I si tens cap pregunta, no dubtis en contactar amb nosaltres!

Aquí tens el nostre decàleg de treball, del que partim per al nostre projecte:

DECÀLEG

  1. Existeixen altres condicions de gènere més enllà del binarisme que estructura la societat occidental actual: home/dona. La condició trans* no és una patologia, és una condició tan antiga com l’ésser humà que ha enriquit totes les societats que l’han considerat i respectat com actiu.
  1. Entre els drets humans bàsics es troba el dret a l’autodeterminació i al lliure desenvolupament personal que inclou la identitat de gènere. Cadascú construeix aquesta identitat lliurement i ha de ser reconeguda i respectada per la societat i per l’Administració, que a més ha de vetllar-la. La transfòbia, és a dir, l’atac o prejudici contra la llibertat d’identitat de gènere, ha de ser perseguida.
  1. S’ha de protegir la llibertat de les persones menors d’edat (de 0 a 18 anys) per desenvolupar-se sense condicions de gènere. Respectant la seva identitat, prevenint la violència de gènere, incloent referents positius d’identitats diverses en la seva educació.
  1. El model sanitari d’atenció a les persones trans* ha de ser no patalogitzador i desmedicalitzat. Ha d’acompanyar a l’individu respectant els seus tempos i proporcionar-li instruments (com poden ser acompanyament psicològic, tractaments hormonals, operacions. . . ) per ajudar-lo en la construcció de la seva identitat de gènere sempre respectant les seves decisions.
  1. L’accés a aquests recursos sanitaris ha de ser lliure i universal, sense condicions. L’administració no pot ni obligar (e.g. en el cas de nadons intersex) ni negar (e.g. negant la condició de trans* amb un diagnòstic) l’ús d’algun d’aquests recursos.
  1. Tot el personal de l’administració que hagi de tractar amb persones trans* ha de rebre formació específica de sensibilització. En particular, els professionals del sistema sanitari han de tenir, a més, coneixements sobre la diversitat de gènere i dels processos de transició.
  1. Els membres del col·lectiu són actius indispensables per la creació, desenvolupament i avaluació de qualsevol projecte que tingui a veure amb el col·lectiu, ja sigui en matèria de salut, educació, mitjans, etc.
  1. Dintre del col·lectiu hi ha sectors especialment estigmatitzats i maltractats que han de comptar amb una atenció i suports específics: persones grans, menors, persones privades de llibertat, amb diversitat funcional, persones migrades (també de sol·licitants d’asil), persones a l’entorn del treball sexual, persones amb malalties cròniques (VIH, afectació de salut mental, etc.), persones sense recursos econòmics o suport familiar, víctimes de tracta, persones que pertanyen a ètnies minoritàries, persones que es visibilitzen en comunitats religioses, i altres.
  1. Igualtat efectiva a l’accés a una vida digna garantint l’accés al mercat laboral en igualtat d’oportunitats, per exemple afavorint la eliminació de l’opinió distorsionada i negativa que es té de les persones trans*.
  1. Com a col·lectiu estigmatitzat, estereotipat i “folkloritzat”, els mitjans de comunicació tenen l’obligació de donar-nos més visibilització i que aquesta sigui responsable, veraç i positiva.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s