El fet trans* i l’evolució del marc legal (en el món i a Catalunya)

Traduzione in italiano

Avui que celebrem el dia contra la LGTBIfòbia, volem fer un repàs a l’evolució de la legislació en els últims anys i veure en quina situació es troba el col•lectiu. Esperem que et sembli interessant l’entrada!

El fet trans* i l’evolució del marc legal (en el món i a Catalunya)

generes diversos

Els gèneres poden ser molt diversos

La identitat trans* constitueix una més de les expressions de la diversitat humana i ha estat present al llarg de tota la història. A part del possible component biològic, és principalment un concepte psicosocial, abordat de mode divers en les diferents cultures on s’expressa. En el nostre cas, la representació del fet trans* ha estat absent a la cultura, i s’ha convertit en una realitat oculta darrera d’un dualisme de gèneres, una construcció binària de l’imaginari del cos en torn a les figures rígides i deterministes d’home/dona.

A mesura que progressa el coneixement, el paradigma social va canviant fins a entendre que trets com l’orientació sexual o la identitat de gènere d’una persona no són condicions mèdiques i no s’haurien de tractar com a tals. Algunes societats s’han obert a aquesta realitat i han articulat tractats i lleis que promouen la integració plena de les persones trans* en el teixit social, acabant d’aquesta manera amb la discriminació que han sofert tantes persones a causa de la seva identitat o la seva orientació.

Al llarg de les últimes dècades, s’han fet progressos importants en matèria de drets humans de les persones LGTBI+, com ara la Declaració de principis de Yogyakarta, presentada per l’ONU el 2007, que son uns principis legals que tenen com a fi l’aplicació de les normes de dret internacional dels drets humans en relació a l’orientació sexual i la identitat de gènere. Marquen els estàndards bàsics per a que les Nacions Unides i els Estats avancin per garantir les proteccions als Drets Humans de les persones LGTBI. Segons els Principis de Yogyakarta, l’orientació sexual i la identitat de gènere d’una persona no són en sí mateixes condicions mèdiques i no haurien de ser tractades, curades o suprimides.

Compromisos internacionals respecte el col•lectiu i els drets de les persones LGTBIQ:

  • Els principis de Yogyakarta (2007)
  • La Declaració de les Nacions Unides sobre l’Orientació Sexual i     Identitat de Gènere (2008)
  • La Resolució dels Drets Humans, Orientació Sexual i Identitat de Gènere de la Organització dels Estats Americans (2008)
  • La Declaració de la Comissió de Nacions Unides pels Drets Humans, que condemna els actes de violència i discriminació sexual (2011)
  • Guia de la ONU amb un diagnòstic de la situació dels grups LGBTI a nivell mundial (2011)

Entre les legislacions específiques fetes en diversos països i comunitats,  trobem la llei promoguda a Catalunya, la Llei 11/2014 del 10 d’octubre, coneguda com a Llei contra la LGTBfòbia, i que té com a objectiu eliminar la discriminació que pateixen aquests col·lectius en tots els àmbits.

celebracio llei

Activistes i polítics celebren al Parlament de Catalunya l’aprovació de la Llei 11/201

No obstant això, queda pendent la implementació efectiva de la llei i el règim sancionador, així com reflectir l’esperit integrador de les lleis en aspectes tant importants com el tractament en el sistema sanitari. Més encara, cal desenvolupar una tasca educativa enorme i una tutela permanent de les institucions per tal d’aconseguir que aquestes lleis arrelin en el teixit social.

Aquest nou marc jurídic, tant autonòmic, com estatal i europeu, ha fet possible un canvi de visió social, en gran mesura gràcies a la feina continuada de sensibilització i difusió dels col·lectius i a la lluita incansable de molts activistes en temps difícils.

És en aquest ric teixit associatiu en el que conflueixen les nostres aspiracions i en el que es gesten les demandes d’un millor model de salut per a les persones trans* que compleixi plenament amb el que s’exposa a la Llei 11/2014 i que volem promoure des de la nostra plataforma Trans*forma la Salut.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s