Primers contactes al Parlament

Léelo en castellano
Traduzione in italiano
Ahir, un equip de la Plataforma Trans*forma la Salut va anar al Parlament de Catalunya

per començar les reunions amb diferents grups polítics.

parlament 19-5

L’Esther de Chrysallis Catalunya, la Mar i la Ivana de Generem! i la Pilar d’ACATHI van començar aquestes rondes de contacte per donar a conèixer la nostra iniciativa als diferents partits.
Aquí us deixem alguns extractes del dossier que van presentar el nostre equip de wonderwomen!


“Nou model d’atenció integral a la salut de les persones trans*

Situació actual en l’atenció a la salut de les persones trans* en la sanitat pública catalana i proposta de canvi cap a un model integral i respectuós.

(Petita presentació del fet trans i el marc legal actual)

“Malgrat l’empara de la llei, les persones trans* ens trobem amb una realitat molt diferent en el nostre dia a dia. Les identitats trans es cosifiquen com a fets biomèdics derivats d’un trastorn mental (actualment diagnosticat com a disfòria de gènere) i això té una sèrie de conseqüències greus: se’ns nega l’autonomia i la legitimitat per realitzar  modificacions corporals i canvis en la documentació legal segons la nostra voluntat, patim problemes de socialitzacióquan ho fem

manifestacio trans

Manifestació trans* per la despatologització, 2015

d’acord amb el nostre sexe sentit i vivim les nostres identitats des de patrons no heterosexistes ni binaris (patrons rígids basats en l’oposició home/dona), etc. Les institucions ens neguen els drets i ens tutelen, els mitjans de comunicació ens estigmatitzen i ens redueixen a imatges estereotipades, els agents de producció de coneixement reforcen paradigmes patologitzants, victimitzadors, classistes i no igualitaris, mentre que el mercat de treball ens exclou sistemàticament.”

.
Un cop explicats aquests aspectes, la nostra presentació es centra en mostrar quin tipus d’atenció sanitària estem rebent actualment les persones trans*, quins són els dos models que existeixen i com els vivim (amb extractes de relats personals que hem anat recollint des de fa mesos).

“Actualment, l’atenció sanitària de les persones trans* a Catalunya està marcada per idees obsoletes que obeeixen més a una interpretació personal dels seus professionals que no pas a la realitat de la majoria de les persones trans*. Les persones del col·lectiu ens hem d’enfrontar diàriament a facultatius que encara veuen la transsexualitat com un trastorn mental que requereix un diagnòstic psiquiàtric/psicològic, que es guien per protocols antics que, avui en dia, han estat desestimatsper la OMS (Organització Mundial de la Salut) i el CIE (Classificación Internacional de Enfermedades). Al mateix temps, la comunitat científica està posant en qüestió tots els manuals que treballen a través del diagnòstic a l’hora d’abordar el fet trans gràcies a l’evolució de la psiquiatria, que es nodreix d’avenços neurocientífics i dels canvis en els diferents paradigmes socials.

A Catalunya, la unitat de referència en el sistema públic de salut és la UTIG de l’Hospital Clínic (basat en un model biomèdic que treballa a través del diagnòstic). En aquesta unitat, les persones del col·lectiu trans* patim avaluacions diagnòstiques arbitràries, subjectives, classistes i 

llibres patologitzantsheteronormatives per poder accedir a l’atenció mèdica que necessitem. Ens veiem obligats a tractar amb facultatius que no escolten, que jutgen cossos, que fiscalitzen pràctiques sexuals, que decideixen què hem de dir i fer en l’àmbit familiar, a la feina, amb la parella, etc. Els tractaments que s’ofereixen són obligatoris, despersonalitzats i d’accés limitat només a qui supera lesavaluacions basades en models molt rígids. Els tractaments són processos d’hormonació i de teràpia obligatoris per poder obtenir els informes mèdics que permeten accedir al canvi legal de nom i de gènere en el Registre Civil. Les llistes d’espera per a les intervencions quirúrgiques són opaques i estan saturades, fins a extrems que moltes persones poden arribar a esperar 25 anys per a ser intervingudes. L’atenció a la diversitat (menors, tercera edat, persones amb diversitat  funcional, malalties cròniques, etc.) també és molt deficient en aquesta unitat.

Fora d’aquesta unitat, per desgràcia, les dinàmiques es repeteixen en moltes consultes privades i en altres àrees d’atenció de la sanitat pública. Tot i així, des del 2012 i exclusivament a nivell ambulatori, trobem l’exemple positiu de la unitat Trànsit (basat en un model biopsicosocial que treballa a través de l’acompanyament i el consentimentinformat). 

logo transit
.
A Trànsit s’escolta, s’acompanya i es facilita una atenció individualitzada i no patologitzant a moltes persones trans* i es reconeix a la persona que acudeix a la unitat com a única protagonista en les decisions sobre el seu procés.”

També incloem un glossari, el nostre decàleg i les peticions que fem.
.

parlament i Evole
.
Les nostres companyes van sortir contentes i valoren molt positivament les reunions.
A més, van tenir la sort de coincidir amb el Jordi Evole i no van perdre l’oportunitat d’informar-lo per a tenir el seu suport!
.
.
 .

Esperem poder-vos donar bones notícies ben aviat!
.
wonder-woman-earth-one3
Anuncis

2 pensaments sobre “Primers contactes al Parlament

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s