Primera reunió amb el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya

Estem molt contents d’anunciar que quest dijous 26 de maig hem tingut la primera reunió amb el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. reunio salutAquest cop, el nostre equip de persones extraordinàries  l’han format la Judit d’Enfemme, l’Anna Maria de Chrysallis, el Nac de Generem! i la Laura, que és una activista trans* independent,  juntament amb  l’advocadessa Laia Serra, que és qui ha fet la part d’estudi legal de la nostra queixa.

En aquesta reunió, hem exposat el contingut del document que hem preparat conjuntament entre tots els que formem la plataforma Trans*forma la Salut:

una departamentSalutdenúncia del model actual de salut per a les persones trans* (amb testimonis, documentació i un estudi legal que mostra com s’estan vulnerant els nostres drets) juntament amb una proposta per un nou model de salut que sigui respectuós, legal, descentralitzat i universal .

Un nou model que hem consensuat entre tots i que dóna resposta a les nostres necessitats, basat en la nostra experiència i en un model que està funcionant amb resultats molt positius.

Tal com explicàvem a l’anterior article, actualment hi ha dos serveis que atenen a les persones trans* a Catalunya: la UIG de l’Hospital Clínic (que té més recursos i és el servei de referència però que practica una atenció patologitzant i molt deficient en diversos aspectes) i Trànsit (que es basa en l’acompanyament i en la col·laboració entre els professionals i les persones trans*- i que, per tant, dóna una atenció que és valorada molt positivament- però que té pocs recursos). El model que presentem es basa, doncs, en ampliar prestacions i potenciar el model més positiu, fer-lo més accessible i descentralitzat en el territori i ampliar les tasques de sensibilització i docència que ja estan fent des del principi.

Captura de pantalla 2016-05-12 a las 8.53.59

Us exposem a continuació els punts més importants de la nostra PROPOSTA DE MODEL D’ATENCIÓ SANITÀRIA PER A LES PERSONES TRANS* A CATALUNYA:

L’objectiu final del model és millorar el benestar de les persones trans*. El model pretén arribar-hi mitjançant 5 accions positives:

  1. Acompanyar a les persones trans* en les seves necessitats i decisions respecte a la identitat sentida.
  2. Acompanyar persones de l’entorn de les persones trans* (afectiu, educatiu, professionals…)
  3. Sensibilitzar a professionals de la salut, de l’educació, operadors jurídics i mitjans de comunicació sobre la realitat i les necessitats de les persones trans*, oferint una visió lliure d’estereotips i prejudicis.
  4. Formar a professionals de la salut perquè tinguin un coneixement adequat dels processos de transició i puguin donar una atenció adequada als mateixos.
  5. Fomentar el benestar i el recolzament de les persones trans*, informant-les dels ajuts i serveis als que poden optar i coordinant-se amb altres entitats, públiques i privades, que es dediquin a prestar assessorament o tramitar ajuts i prestacions en àmbits com l’educació, l’habitatge, el mercat laboral, seguretat social i altres.

.
Qui tindria accés als serveis? Qualsevol persona que es consideri trans*, sense necessitat d’un diagnòstic, i que tinguin interès en utilitzar el servei d’atenció mèdica i/o psicoterapèutic per a persones trans*, així com les seves famílies i parelles, independentment que les demandes siguin realitzades per la pròpia persona, per tercers o per ambdues parts.

Aquest model parteix de la premissa bàsica que la persona trans*, un cop degudament informada, ha de prendre lliurement la decisió d’iniciar un tractament. Prendre aquesta decisió és un procés col·laboratiu professional/persona trans*, centrat en les necessitats i expectatives de la persona i que tan sols requereix la valoració de les possibilitats de socialització en el sexe sentit de la persona atesa. sanidad

Per tant, qualsevol professional d’atenció primària amb una certa expertesa en temes d’identitat, pot facilitar aquest procés de decisió, informant, educant, guiant i donant suport a aquestes persones en totes les fases del seu procés. Ja que, a més, les persones trans* comptaran amb grups de suport terapèutic integrat per persones trans* i l’acompanyament individual psicoterapèutic si es desitja, amb psicòlegs transpositius.

Totes les persones professionals d’aquest servei, independentment de la seva categoria professional han de tenir una concepció de la transsexualitat com una expressió més de gènere divers. No es pot diagnosticar un fet que no és considerat com a malaltia. Aquesta posició garanteix la despatologització de la transsexualitat i les expressions diverses de gènere.

Com s’implementaria al territori? Obertura d’un centre d’atenció integral a la salut de les persones trans* a Barcelona. Ampliar l’experiència pilot de Transit i dotar-la de recursos per poder implementar-la, en una primera fase, com a centre facilitador del desplegament territorial de l’atenció a la salut de les persones trans* a tot Catalunya.  provincies cat

En el desplegament de l’atenció sanitària a nivell del territori català es planteja la creació de 8 o 9 serveis d’atenció a les persones trans*, ubicats en centres d’atenció primària distribuïts adequadament per tot el territori català (dos per província), integrats per un equip multidisciplinari igual al del centre de referència de Barcelona.

L’atenció de les persones trans* a nivell de salut s’hauria de basar en l’escolta activa del seu relat de vida respecte de la identitat, les seves necessitats i dubtes en el moment de l’atenció, la valoració del suport de l’entorn afectiu, educatiu o laboral en les seves decisions i el respecte a les decisions que prengui respecte al tipus i ritme del tractament hormonal, l’avaluació de mesures de promoció i prevenció de la seva salut i de la decisió personal de la necessitat de rebre acompanyament psicoterapèutic ella o les persones del seu entorn.

Els punts bàsics que es treballen en l’atenció a la salut són:

Inici de tractaments hormonals que poden ser de transició d’un gènere a l’altre (sense cotes ni fites, tant per adults com per menors) o bloqueig hormonal en adolescents i pre-adolescents.analisis

En tot cas, acompanyats amb controls mèdics i analítics periòdics. Valoració de l’adequació i canvis en els tractaments hormonals de transició si son necessaris i controls mèdics i analítics periòdics.

Activitats preventives en salut sexual i reproductiva a les persones trans* , assessorament virtual per correu electrònic a dubtes i derivació a altres professionals sanitaris o a serveis de cirurgia plàstica.

L’acompanyament en aspectes psicoterapèutics sempre serà a petició de la persona trans*.

El professional de la salut compleix la funció d’informació, assessorament i acompanyament en el procés personal de la persona trans*. L’última decisió la té la persona i només ella. L’estigma i la discriminació que pateixen les persones trans* en la societat actual fa que el risc de patiment i malestar psicològic sigui elevat .

fons

L’expressió de gènere és diversa i única de cada persona i s’ha de contemplar des d’aquesta vessant. Les directrius han d’estar al servei de les persones i no al revés, per això és necessari que l’atenció sigui personalitzada i sense prejudicis, contemplant totes les possibles variants en la manera d’intervenció (tractament hormonal, cirurgia, psicoteràpia), combinant-les, o no aplicant-les, en la mesura i proporció adequades per a cada persona.

Metodologia de l’acompanyament terapèutic grupal: neix amb la intenció de recolzar a les persones trans* en el seu procés de transició per reduir les pors, les ansietats i l’aïllament que poden estar presents en algunes persones que fan la transició. Aquest estat només pot ser remeiat mitjançant l’accés a una xarxa social satisfactòria per a l’individu. Aquesta és una de les grans funcions que compleix el grup terapèutic per a persones trans*.


Altres activitats del servei:

Realització d’informes mèdics/psicològics durant la etapa en què per qüestions imperatives legals hi ha una dissonància entre l’aspecte físic i les dades del seu DNI.

Intercanvi d’opinions i bones pràctiques amb professionals de la salut, psicòlegs i psiquiatres, psicopedagogs, metges de família, endocrinòlegs, treball social, educadors comunitaris i socials, operadors jurídics, personal dels centres de privació de llibertat, i en general a tots els agents que atenen a persones trans* en situacions complexes.

Informació del funcionament dels serveis d’atenció a les persones trans* a diferents entitats no governamentals i associacions i disseny dels circuits de derivació.

Sessions, cursos i tallers de sensibilització i formació per a professionals de la salut.


De les prestacions i requeriments que demanem a l’hora de ser atesos del nou model, destaquem:

-Una atenció despatologitzada, amb professionals sensibles i formats, que entenguin i respectin la diversitat de gènere i que respectin les decisions personals.

-Un tracte no discriminatori per cap raó (ni d’edat, ni d’origen, ni de condició, etc.), universal i públic amb protocols que protegeixin els més vulnerables del col·lectiu.

Criteris transparents en l’assignació de les operacions quirúrgiques, major nombre d’intervencions i una revisió constant de les necessitats del col·lectiu per tal d’adequar els recursos a la realitat. Seguiments post-operatoris a llarg termini i eliminació del requisit de temporalitat en el tractament hormonal per accedir a les cirurgies.

Ser presents com a col·lectiu en el disseny d’estratègies i polítiques dirigides a la millora de la qualitat de vida del col·lectiu.

Trans.simbol

Esperem que aquest nou model pel que estem lluitant (del que aquí n’hem explicat les parts més importants) us sembli tan necessari com a nosaltres i que ens ajudeu a fer-lo possible.

Si és així, us podeu adherir a Trans*forma la Salut per donar-nos el vostre suport i ens podeu ajudar a difondre el nostre projecte a través de les xarxes i en el vostre entorn!

Seguim!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s