Lluita trans* per la despatologització a Catalunya

Avui volem fer un repàs de l’activitat de diferents grups i associacions que des de fa anys lluiten per la despatologització del fet trans*. Sense la seva feina, Trans*forma la Salut segurament no existiria. Ells han marcat els punts de partida i han iniciat una lluita a la que nosaltres ens sumem, conscients que encara queda molt camí per recórrer.

Atents a la lliçó d’història!

El moviment per la despatologització de la transsexualitat i el fet trans* comença a Catalunya amb l’activitat del grup Guerrilla Travolaka, format el 2006 i amb activitat fins el 2009. Ja en el seu manifest anuncien “Ponemos en duda el protocolo médico español que desde hace años establece unas pautas absurdas y tránsfobas para cualquier ciudadano que desea tomar hormonas de su ‘sexo’ contrario. No creemos en las disforias de género, ni en los trastornos de identidad, no creemos en la locura de la gente sino en la locura del sistema.”

 accion clinico blanco y negro.0El juny d’aquell any es fa una assemblea trans* i una concentració davant la UTIG del Hospital Clínic com a acte de protesta. En aquesta assemblea trans* es comença a organitzar una xarxa per lluitar per la despsiquiatrització de la transsexualitat amb la voluntat d’aconseguir que es retiri el terme “trastorn d’identitat de gènere” de DSM-IV i dels manuals psiquiàtrics, a través de l’organització d’actes i s’acorda la participació una manifestació descentralitzada de visibilitat trans coordinada amb l’Existrans de París.

El 7 d’octubre de 2007 hi ha la primera manifestació per la despatologització trans* a Barcelona, entre altres ciutats, sota el lema “Contra la disfòria de gènere”. mani guerrilla travolakaEl 16 de novembre de 2007 la Guerrilla Travolaka participa en la “Concentració pels drets sanitaris de les persones transsexuals” en col·laboració amb el Bloque Alternativo de Liberación Sexual de Madrid. El maig de 2008 es fan les jornades internacionals “Deslegitimando el Trastorno de Identidad de Género. Jornada de Debate por una reconstrucción de las políticas trans”, a Barcelona

Arran de la manifestació que es convoca el 17 d’octubre de 2009, sota el lema “Stop Patologització Trans-Objectiu 2012”, es forma la plataforma activista internacional STP (Stop Trans Pathologization), que té com a objectiu portar la lluita per la despatologització a diferents parts del món. Segons l’organització, que des de llavors ha convocat anualment manifestacions, realitzat accions públiques, publicat documents i fet trobades i taules rodones per discutir la qüestió: “Actualmente (octubre de 2015), 397 grupos, organizaciones y redes procedentes de África, América Latina, Asia, Europa, Norteamérica y Oceanía están adheridos a STP, y en la última convocatoria del Día Internacional de Acción por la Despatologización Trans en octubre de 2015 tuvieron lugar más de 100 acciones por la despatologización trans en 45 ciudades de diferentes continentes.”

Així, l’any 2009 es constitueix la Xarxa Internacional per la Despatologització Trans i neix la “Campanya Internacional STP 2012, STOP Trans Pathologization 2012”. També es publica el manifest STP 2012 i es convoca el Dia Internacional de l’Acció per la Despatologització Trans el 17 d’octubre, que se celebrarà a 41 ciutats d’Amèrica Llatina, Àsia, Europa i Amèrica del Nord. logoSTPAdhesió a la Campanya STP 2012 de 200 grups provinents de tot el món, 7 xarxes d’activistes internacionals i multitud de persones a títol personal. L’octubre de 2010 es publica la “Guía de Buenas Prácticas para la Atención Sanitaria a las Personas Trans en el Marco del Sistema Nacional de Salud”, de la Red por la Despatologización de las Identidades Trans del Estado Español. La Campanya STP lluita pes drets sanitaris de les persones trans* i per tant, per la retirada de la categoria classificatoria de disfòria de gènere dels manuals DSM (American Psychiatric Association) i CIE ( Organización Mundial de la Salud). Per facilitar la cobertura pública de l’atenció sanitaria trans-específica STP proposa la inclusió d’una menció no patologitzant en la CIE-11.

Després de la dissolució de la Guerrilla Travolaka, es va formar TransBlock (que té activitat el 2009 i 2010)  i l’Assemblea Transfeminista (sorgida el 2010), que segueixen treballant per la despatologització i es defineixen els primers com a “pirates del gènere”i que reivindiquen un objectiu comú amb la lluita feminista , els de la segona.

Persones del col·lectiu de la Guerrilla Travolaka formaran també part activa de la STP, de la que sorgirà el col·lectiu Asamblea Octubre Trans el 2011cartel_octubre_trans_nuevo_mani_segundo_formato_mail-copia-1-700x500Aquest es defineix com a “colectivo de personas Trans, Intersex, Bolleras, Marikas y Queers que confluimos año a año para organizar una serie de actividades, charlas, acciones, fiestas, etc. en contra de la patologización de las identidades Trans e Intersex y por la autogestión de nuestros cuerpos y deseos” i que “Defendemos la eliminación de la transexualidad de los manuales de enfermedades mentales (DSM-V y CIE-11). Exigimos la eliminación del requisito de diagnóstico de ‘disforia de género’ para el cambio registral de nombre y sexo así como el acceso a ese cambio y a los servicios sociosanitarios para las personas migrantes. Defendemos el derecho de lxs menores de edad a decidir autónomamente sobre sus identidades y sus cuerpos sin la intervención tutelante de sus padres o del Estado.”

El juny de 2011, STP publica una nota de premsa compartida amb motiu de la aprovació per part del Consell de Drets Humans de la ONU de la Resolució sobre Orientació Sexual i Identitat de Gènere. ONUEl  juliol de 2011 es fa una Propuesta de STP 2012 a la American Psychiatric Association respecto a la versión actualizada de la sección de ‘Disforia de Género’ en el borrador del DSM-5. La campanya demanava i segueix demanant la retirada de la categoria de “disfòria de gènere” / “trastorns de la identitat de gènere” dels catàlegs diagnòstics. La realitat és que, tot i la força dels col·lectius, les adhesions a la campanya, i les lleis vigents tant catalanes, nacionals i internacionals, seguim sent diagnosticats de disfòria de gènere. Aquest diagnòstic posa el focus en el malestar originat per causes orgàniques, sense considerar que el malestar prové del sistema de gènere en què vivim i la pressió que exerceix sobre nosaltres. Traient la paraula trastorn i canviant-la per la de disfòria de gènere en el manual DSM, ens van voler fer saber, enganyosament, que ja no tenim una patologia. La realitat és que la transsexualitat segueix apareixent en el manual de trastorns mentals, i que les persones trans* seguim sent diagnosticades i tractades com a pacients víctimes d’una patologia per a poder accedir als nostres drets (atenció sanitària en relació a hormones, a suport, a cirurgies, reconeixement legal, etc.)

L’organització d’activitats per commemorar el Dia d’Acció Internacional per la cultura transDespatologització Trans de la campanya STP a Barcelona, recau des del 2011 en el projecte Cultura Trans, que neix amb l’objectiu de promoure nous referents i discursos que transformin l’imaginari col·lectiu sobre allò trans i amb el temps ha anat augmentant les seves activitats al llarg de tot l’any.

El 2015 neix l’associació trans* Generem! a Barcelona, que vol donar veu, recursos i una xarxa de suport i de visibilització a les persones trans* i que és la impulsora de la demanda present, per la que ha buscat col·laboració i implicació de la resta d’associacions i grups trans* i LGTB+ per a que es recullin de forma fidedigna les demandes del col·lectiu.

plataforma dretsExisteix també una Plataforma pels Drets Trans* formada per diferents organitzacions de tot l’Estat espanyol i associacions com Chrysallis (Associació de famílies de menors transsexuals) i la Fundació Daniela (Madrid) que donen suport, acompanyament i lluiten pel dret de les persones Trans*.

logo acathiExisteixen també altres associacions i/o col·lectius que treballen en línies específiques com ACATHI ( l’Associació Catalana per a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrant), ATC libertadJoves Trans de Barcelona, i Enfemme on persones Trans*, i en particular crossdressers, troben acompanyament i es poden desenvolupar en els gèneres lliurement. Igualment sorgeixen iniciatives no centrades a Barcelona, com és el cas de Violeta a Sant Feliu de Llobregat.

“Les demandes d’aquests col·lectius posen de manifest la defensa d’uns drets bàsics que les institucions es neguen a reconèixer. Ja sigui per la seva falta de sensibilitat, d’empatia alan_2o per la fòbia a la diversitat, en aquest cas dels cossos i les sexualitats, pel gran pes del binarisme de gènere i l’heteropatriarcat. Mentrestant, els manuals psiquiàtrics insisteixen en el dolor que suposadament implica el fet trans*. Però els suïcidis com el del jove trans* Alan, el passat mes de desembre, són un exemple que el patiment té més a veure amb la transfòbia i la incapacitat de la societat per respectar les diferents maneres de viure fora del que marca la norma“.

L’activisme a Catalunya i a Barcelona segueix actiu, com ho demostra la gran varietat d’accions que es duen a terme, des de concentracions i manifestacions, a demandes i articles en els medis de comunicació. Un exemple d’això és lInforme de model d’acompanyament i assistència a persones trans a la ciutat de Barcelona presentat recentment per l’Ajuntament de Barcelona. Tanmateix, diverses persones han presentat i/o estan preparant queixes al Síndic de Greuges pel tracte rebut a la Unitat d’Identitat de Gènere de l’Hospital Clínic. Un dels casos més coneguts pel seu ressò mediàtic és el de Veronika. Fa pocs mesos han sortit informacions on es posa de manifest les pràctiques realitzades a la UIG (veure article). El degoteig de notícies, articles i reportatges relacionats al fet trans* i la patologització és continu, i provoca un interès creixent en la opinió pública, tal com es va demostrar en l’espectacular índex d’audiència de reportatge del programa “30 minuts” emès a TV3 el 10 d’abril de 2016 (684000 espectadors, 19.7% de quota). Es fa notòria, per tant, la necessitat que Catalunya disposi d’un nou model d’atenció a la salut per a les persones trans* que afavoreixi la inclusió del fet trans* en la societat.

Estem en un moment important en la lluita pels drets trans* i volem que la nostra iniciativa tingui impacte per poder millorar la vida de moltes persones. Si vols sumar la teva veu a la nostra, adhereix-te a la plataforma i fes difusió de la nostra feina! Seguim!

carteltransfobia_br

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s