Entrega de la Queixa al Síndic de Greuges

 

Avui dimecres 6 de juliol de 2016 a les 16:00 hores, a la seu del  Síndic de Greuges logo sindicde Catalunya, la Plataforma TRANS*FORMA LA SALUT, que representa la major aliança TRANS* (persones transsexuals, transgènere, de gènere fluid, etc.) constituïda fins ara en tot el territori català per sis entitats diferents i activistes independents ha presentat al Síndic de Greuges de Catalunya el document Queixa per Discriminació i Vulneració de Drets Fonamentals, a través del qual:

  1. Denuncia la vulneració de drets humans que pateix el col·lectiu Trans* en referència als serveis d’atenció a la salut de les persones trans a Catalunya.
  2. Exigeix la desaparició del model actual d’atenció a la salut de les persones trans* i presenta un nou model.

Portaveus de TRANS*FORMA LA SALUT i l’advocada Laia Serra han exposat la situació actual i els canvis que es proposen a la Generalitat en matèria de salut i en altres àmbits per al col·lectiu trans* al Síndic de Greuges.

Des de la seva constitució, la Plataforma ja ha rebut més de 600 adhesions individuals i el recolzament de més de 30 entitats col·lectives. IMG-20160706-WA0005Durant el passat mes de juny la Plataforma ha mantingut reunions amb tots els grups parlamentaris (que en línies generals recolzen les peticions del la Plataforma). Igualment, el 14 de juny es va registrar al Parlament de Catalunya una Queixa per Discriminacó i Vulneració de Drets Fonamentals. En paral·lel, en les darreres setmanes també s’han mantingut contactes amb el Departament de Salut i Catsalut per tal de debatre la proposta i incorporar les peticions que les entitats i persones trans* a Plataforma defensen.

Les persones trans* formen un col·lectiu que pateix una gran estigmatització i discriminació socials. Proves públiques d’aquesta situació són els casos reportats l’informe “L’estat de la LGTBIfòbia a Catalunya 2015” (de l’Observatori Contra la Homofòbia), o el suïcidi per assetjament transfòbic del jove Alan el proppassat desembre a Rubí. Malgrat la difícil situació, els col·lectius trans* reivindiquen que estan conquerint espais de vida i volen formar part integral de la societat, amb els mateixos deures però també els mateixos drets que les persones cisgènere (no-transgènere). Es, per tant, reclamen lliures i responsables d’escollir la seva identitat de gènere que, essent un dret fonamental, ha de ser respectada pel conjunt de la societat.

IMG-20160706-WA0010No obstant, el sistema actual d’atenció a la salut de les persones trans* no respecta el dret fonamental a la identitat de gènere. Segons la plataforma, aquest sistema, que té com a centre de referència la Unitat d’Identitat de Gènere de l’Hospital Clínic, aquest sistema impedeix el dret d’accés a la salut com a accés al benestar de moltes persones trans* per raó d’edat, orientació sexual o condició social, imposa rols de gènere binaris home/dona, i no respecta l’autonomia ni la llibertat de molts individus per prendre decisions vitals, tal com recullen els testimonis recollits per la Plataforma. Aquesta situació, per tant, vulnera drets bàsics i suposa una violència institucional i un tracte indigne per part del sistema públic de salut català.

Des de la Plataforma es demana un canvi radical del model d’atenció a la salut per a les persones trans* que respecti els drets fonamentals de les persones trans*, IMG-20160706-WA0019que consideri la condició trans* una diversitat i no una patologia psiquiàtrica, que adapti el tractament al recorregut vital de la persona i que no imposi un model binari home-dona normatiu. Destaquem que en resposta la demanda de moltes persones trans*, el 2012 a Barcelona es va crear el servei Trànsit en el CAP Manso, del l’Institut Català de Salut, de manera alegal (sense reconeixement, però integrat als serveis del CAP). Com raonem en la Queixa  aquest servei és el precedent idoni per crear el nou model de salut que reclamem per a Catalunya.

El canvi de model ha d’anar acompanyat igualment per un augment dels recursos per fer equiparable el nivell de servei en la salut de les persones trans a la mitjana dels altres serveis de la sanitat pública. La plataforma posa com exemple les llistes d’espera de 15 i 20 anys per a les intervencions quirúrgiques, que considera intolerables.

IMG-20160706-WA0022Trans*Forma la Salut exigeix igualment que les polítiques públiques sobre les persones trans* es treballin conjuntament amb els col·lectius a qui van dirigides. Reclamen, en definitiva, una marc protector de la diversitat trans, en lloc del marc tutelador actualment implementat.

L’actuació de l’administració catalana és especialment greu donat que és precisament qui hauria de “vetllar perquè la política sanitària sigui respectuosa cap a les persones LGBTI i no tracti directa o indirectament la condició d’aquestes persones, especialment transgèneres i intersexuals, com una patologia” (llei 11/2014 contra LGTBIfòbia, Art. 16.3, apartat de Salut). La plataforman considera que l’administració incompleix aquest mandat i permet que, ara mateix a Catalunya, les persones trans* no formem un col·lectiu protegit, sinó tutelat. Més encara, el sistema actual impedeix el dret d’accés a la salut com a accés al benestar (tal com defineix la OMS) i suposa entorpir el dret a la dignitat i al lliure desenvolupament de la personalitat, recollits en la Carta de Drets Humans de la ONU.

La Queixa registrada avui al Síndic de Greuges conté una resum de la situació actual de les persones trans* a Catalunya, document queixaun estudi legal sobre les vulneracions de drets i la discriminació que suposa l’actual model, així com una proposta de model d’assistència a la salut de les persones trans*. Igualment, s’aporten desenes de relats vivencials de persones que testimonien la seva experiència traumàtica en el model sanitari actual.

L’adjunt del Síndic de Greuges, Jaume Saura i les referents de salut i àrea LGTBI+ han rebut a representants de les diverses entitats que formen la Plataforma. L’oficina del Síndic ha reiterat la seva disponibilitat i compromís amb les persones trans*. Insisteixen en la necessitat de que les persones visibilitzin les discriminacions i agressions patides a través de denúncies formals per tal de poder quantificar de forma oficial el nombre de persones perjudicades pel model actual, i que accions com aquestes són positives per avaluar la situació del col·lectiu. El síndic ja s’ha posicionat anteriorment en un cas de maltractament sanitari per part de la Unitat d’Identitat de Gènere d’una dona trans, i actualment ja hi ha almenys 3 casos més en curs.

IMG-20160706-WA0018Des del Síndic, comuniquen que s’està treballant amb el Departament de Benestar social i la direcció d’Igualtat d’oportunitats per tal de clarificar les mesures concretes i propostes de futur que la Generalitat de Catalunya proposarà per implementar la llei 11/2014, ha de garantir.

Des de l’organisme s’ha declarat la voluntat de treballar conjuntament amb la Plataforma Trans*forma la Salut i de vetllar per la supervisió del procés iniciat per aquesta.

Aquí podeu veure el video de la roda de premsa del mateix dia:
https://youtu.be/D0D7mYeU4yQ

Ja veieu que el Síndic està amb nosaltres, si vols estar-hi tu també, adhereix-te a Trans*forma La Salut!

Anuncis

2 pensaments sobre “Entrega de la Queixa al Síndic de Greuges

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s