En record a Sònia Rescalvo, 25 anys després

El 6 d’octubre de 1991, Sònia Rescalvo Zafra va ser brutalment assassinada al Parc de la Ciutadella. 25 anys després, seguim tenint present la seva mort i rendint-li homenatge tots aquells que lluitem per una societat lliure de transfòbia i on tots tinguem cabuda des de la nostra diferència. cartellEn els actes d’aquest 25è aniversari, acompanyats de representants de l’Ajuntament de Barcelona i de diverses entitats LGTBI+, la Plataforma Trans*forma la Salut ha volgut alçar la veu des del col·lectiu trans* en la seva memòria (aquí podeu trobar més informació sobre l’assassinat de Sònia Rescalvo i la notícia de l’homenatge emesa a BTV).

A continuació us transcrivim el parlament que la nostra companya Judith va escriure i que la Sabrina, la Lina i l’Alec van pronunciar en nom de tots nosaltres:

“És un honor per nosaltres i per la plataforma Trans*forma La Salut, a la que representem, d’assistir a l’acte d’homenatge de la Sonia Rescalvo, i poder-nos dirigir a vosaltres.

És una victòria pel col·lectiu de persones trans (no només col·lectiu trans, sinó sobretot de persones trans) el fet d’estar aquí, recordant 25 anys després un crim contra una persona trans. Un crim que es va cometre per odi, per maldat, cap a una persona trans pel fet de ser trans. Trans i, a més a més, pobra. Dues “febleses” que solen anar juntes i que van ser mortals aquella fatídica nit fa just 25 anys.

3-transformaÉs una victòria pel col·lectiu de persones trans ser aquí, sí, però no us enganyeu, també és una victòria pel conjunt de la societat. Ser aquí és, o volem creure que és, un símbol que la societat avui és una mica més diversa, rica, oberta i lliure envers al fet trans, i per tant és una societat una mica més diversa, rica, oberta i lliure per tothom.

Que ens quedi clar a tots i totes: La llibertat trans és en essència llibertat per a tothom.

La Sònia va ser una heroïna fa 25 anys, i com ella tantes persones trans. Cada dia que passava en aquella Barcelona en el fons era activisme vital. La identitat, el ser-la-persona-que-vull-ser, convertit en un acte de resistència. Nosaltres, 25 anys després, no volem ser heroïnes, no volem ser herois. Ens aixequem sobre les espatlles de la Sònia i de tantes altres per dir que volem ciutadanes d’una societat que també sigui nostra. Per dir que volem ser persones de ple dret amb drets plens. I ens hi hem posat. Ara, aquí, no us volem parlar de 1991, us volem parlar del 2016 que tenim en part gràcies a símbols com la Sònia.

En els dos últims anys hi ha hagut canvis. Cal dir que des de l’ajuntament de Barcelona, la “Guia de recursos per a les persones trans” i l’“Informe del model d’acompanyament i assistència a persones trans a la ciutat de Barcelona”regidora han estat elements molt positius per prendre consciència, tant en el col·lectiu com en l’administració, que una acció política era possible i, més encara, era necessària. Amb aquesta base i, sobretot, la presa de consciència en el col·lectiu de persones trans gràcies a la feina d’entitats com Cultura Trans o Octubre Trans entre d’altres, per primer cop hem pres consciència política col·lectiva, i ens estem aplicant la coneguda dita que sosté que “la política, o la fas o te la fan”. Cansades de tant d’heroisme, perquè no podem ni volem tenir el coratge de la Sònia, hem passat a l’acció. Vull dir que les persones trans hem passat a l’acció, no els nostres representants. Les persones trans comencem a tenir veu pròpia i la fem servir.

D’entrada, ens hem unit. No hi ha una identitat trans, sinó moltes identitats trans, que ara estan juntes. Ens hem ajuntat persones diverses: col·lectius “generalistes” de nova planta com Generem, històrics com ATC, col·lectius de persones migrants com ACATHI, rodrigode noves feminitats com En Femme, de famílies de menors trans com Chrysallis Catalunya o els mateixos Joves Trans, i persones a títol individual. Ens hem unit per formar una plataforma, Trans*forma la Salut, per incidir en el punt més bàsic, més fonamental, de la nostra existència: exigir de deixar de ser persones “malaltes” o “trastornades” només pel fet de ser qui som. Volem eliminar i eliminarem del model de salut català la patologització a la que se’ns pretén sotmetre actualment.

Nosaltres, les persones trans, NO volem un diagnòstic psiquiàtric, sabem qui som i hi tenim dret, com les persones cis el tenen ja. Exigim incloure el dret de la identitat de gènere en els drets civils de la nostra societat. I per tant exigim l’eliminació del sistema sanitari actual, que no ens respecta en la nostra diversitat i, per tant, no ens respecta com a persones.

En canvi, volem un nou model de salut que valori el fet trans com un fet vital, un recorregut, una experiència que no hagi de ser necessàriament traumàtica. Que vegi el fet trans com el que és i teniu als vostres ulls. El fet trans com un acte de llibertat. El fet trans com una identitat no binària subjecta a la polarització de gèneres. El fet trans com un fet transversal on hi caben totes les condicions sòcio-econòmiques, ètnies, religions o idees polítiques. El fet trans com element de base feminista que impulsa la superació dels rols de gènere. En definitiva, el fet trans com element que permet a la societat ser més lliure i diversa.

Un incís. Fixeu-vos-hi: pensar la salut trans és fer política.

Tenim una idea, i un model de salut que ha estat proposat ja al Parlament de Catalunya i als diferents grups parlamentaris. Especialment, Trans*forma la Salut està en converses amb el Departament de Salut de la Generalitat, monolitl’organisme que pot canviar el model d’atenció a la salut. La rebuda és bona tant a alt nivell (conseller) com a nivell més tècnic, i tenim grans esperances. Des d’altres administracions i poders tenim els mateixos bons inputs. L’Ajuntament de Barcelona va fer un pas. Altres ajuntaments com Canet de Mar o Vilanova i la Geltrú han aprovat resolucions en la línia que volem i amb què ens identifiquem. Tenim presentada una queixa al síndic, i hi ha programades compareixences al Parlament. Com deia, tenim grans esperances en les converses amb la Generalitat, però no n’hi ha prou. Farem seguiment exhaustiu fins a aconseguir eliminar la vulneració dels nostres drets en l’atenció a la salut. Tenim acció política, i no pararem. Per si de cas, ho repetim: no pararem. I en particular, diem ara i sempre que calgui: la Unitat d’Identitat de Gènere de l’Hospital Clínic, motor de la nostra patologització, ha de desaparèixer. Punt final.

Més enllà de la salut, l’educació és un altre pal de paller que comencem a incidir en la nostra lluita per fer la vostra societat més diversa i lliure. Hi ha un protocol d’actuació per a persones trans de la Conselleria d’Educació, la Universitat de Barcelona ha aprovat un protocol d’actuació. I altres tantes iniciatives que hi ha en centres d’educació primària i secundària…

Més enllà de l’educació, podem mencionar la pacificació del fet trans en els mitjans, en la justícia o en el dret de família. I parlem de pacificació perquè és una lluita. Tenim acció política, i no pararem. Per si de cas, ho repeteixo de nou: no pararem.ofrena-floral

I al final, si hi ha final, que volem, quan ens aturarem? Potser sí, potser quan ser trans sigui com ser vegetarià, ser excursionista o ser xerraire, potser podrem descansar….

O potser no. Potser només serà un respir, un bufet, perquè la Sònia era persona trans, però també pobra i puta, recordeu? Hi ha qui diu que totes les injustícies són una. I si així fos, no podríem descansar. Però d’això, esperem, en parlarem un altre dia.

Companys, companyes, companyis. Estem al 2016 i us he parlat de lluita i d’esperança. Tot això és possible el 2016 perquè el 1991, ara fa just 25 anys, a Barcelona hi havia una heroïna anomenada Sònia Rescalvo. Una gegant sobre la que ens aixequem per mirar més lluny, per albirar una societat que ens farà millors a tothom.

Gràcies Sònia, va per tu.”

sonia-rescalvo-lila

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s