Salut presenta el Nou Model d’Atenció a les persones Trans*

El 24 d’octubre, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, amb el conseller Antoni Comín al capdavant i juntament amb la Plataforma Trans*forma la Salut, vaphoto_2016-10-24_17-26-56 presentar en roda de premsa un Nou model d’atenció de la Salut a les persones Trans*. Tot i que des de la Plataforma seguim treballant conjuntament amb Sanitat per acabar de definir i concretar aspectes d’aquest nou model, les línies generals ja estan establertes i van encaminades a un model que respon a les demandes que s’han fet des del col·lectiu.

Va ser un dia emotiu i històric que suposa un pas endavant en la millora de la qualitat de vida de moltes persones. Un procés que encara no està tancat però que ja està veient la llum i que ha estat possible gràcies a l’esforç col·lectiu de molts de nosaltres però també de totes les persones que hem tingut al costat fent pinya i que ens han prestat una ajuda inestimable. Entre elles ens agradaria destacar a Rosa Almirall i tot l’equip de Trànsit per els seus consells i exemple en l’elaboració del nou model i a Laia Serra per tot l’assessorament legal i el redactat d’uns texts jurídics que han estat claus en aquest procés. També volem donar les gràcies a totes les associacions i persones que s’han adherit a la nostra proposta i que ens donen força i empenta per seguir lluitant.

A continuació transcrivim les declaracions que va fer la Plataforma en la roda de premsa de presentació i més avall trobareu un enllaç a la nota de premsa de la Generalitat i un enllaç a l’apartat Comunicació per consultar les notícies que se n’han fet ressò.

Bon dia,
Estem molt contents i contentes d’estar avui aquí en roda de premsa en el Departament de Salut i al costat del Conseller Toni Comín i el seu equip tècnic per anunciar l’elaboració del model d’atenció a la salut de les persones trans. Nosaltres representem la Plataforma Transforma la Salut, una plataforma que reuneix un conjunt d’associacions de persones trans i que representa la diversitat del col·lectiu. Per primera vegada la nostra comunitat s’ha unit per donar una resposta clara al moment històric que el moviment trans està vivint. A la Plataforma hi trobem col·lectius tant nous com històrics i persones a títol individual que participen de realitats molt diverses: famílies de menors trans, Joves, noves feminitats, orígens diversos, entre altres.
El nostre objectiu és ambiciós, però sobretot essencial i irrenunciable: volem guanyar per a tothom el dret a l’autodeterminació del gènere, que ha de ser una opció fruit de la llibertat foto_003-mani-trans_003-650x433individual. En conseqüència, cal eliminar el diagnòstic diferencial psiquiàtric en les persones que senten una identitat de gènere diferent a l’assignada en néixer. Aquesta patologització i diagnosi clínica de la condició trans és la base del model actual, i això és senzillament inacceptable ja que no hi ha trastorn ni malaltia, sinó diversitat. De fet, el model actual basat en un diagnòstic psiquiàtric és obsolet en vista dels nous coneixements, estudis i, sobretot, de l’experiència diària actual, a Catalunya i arreu, d’una multitud de persones trans. Ens reconeixem part integrant de la societat i ens reclamem lliures i responsables d’escollir la nostra identitat. Estem conquerint amb esperança i esforç les poques, però creixents, oportunitats que una societat oberta, moderna i diversa com la societat catalana actual ens ofereix. Des de la nostra llibertat en la identitat de gènere, ara i aquí estem creant nous espais de vida. I no estem soles: hi ha consens en moltes instàncies a nivell mundial per treballar per la despatologització del fet trans.
En aquest sentit celebrem la receptivitat del Conseller i de l’equip actual del Departament de Salut, envers el paradigma de la condició trans que proposem. Cal dir que aquest canvi radical en el tractament de la identitat de gènere és de fet un mandat de la llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia, la qual en l’article 16 indica que el tractament a la salut les persones transgènere no ha de ser patologitzador. Valorem positivament que el departament de salut actuï de manera urgent a aquesta situació greu de vulneració de drets.
Creiem igualment que el dret a la identitat de gènere és un pilar fonamental per reduir l’estigmatització a nivell formal que tenim, i per tant poder lluitar més eficientment contra els molts altres estigmes que patim encara. La despatologització és la porta d’entrada per a l’adquisició d’altres drets, en igualtat amb les persones cisgènere (és a dir, no transgènere).
La nostra voluntat política és ferma, i serà persistent. Hem presentat una Queixa per Vulneració de Drets Fonamentals al Parlament de Catalunya i hem parlat amb tots els grups parlamentaris. S’ha registrat una queixa al Síndic de Greuges i s’estan aprovant mocions en molts ajuntaments. Però també hem estat propositius i proactius. En les nostres reivindicacions polítiques hi incloem una
proposta de model d’atenció a la salut trans que reflecteix les nostres reivindicacions, i que ha estat llargament elaborat amb molts agents de manera transversal. El model proposat respon a la visió del fet trans com un camí vital i no una malaltia: és públic, inclusiu, respectuós amb la identitat personal, integral i social, i no tutelar sinó d’acompanyament als ritmes de cada persona.
unnamed-1Aquest model va ser presentat al Departament de Salut el juny passat, i les converses han avançat a bon ritme, fins al punt de trobar-nos davant tots vosaltres amb el Conseller. Les línies generals de les nostres propostes estan essent ben rebudes i confiem tancar un model de salut satisfactori, que ens el puguem fer nostre, ben aviat. Remarquem que ens l’hem de fer nostre, perquè en el fons no estem parlant de salut, sinó directament de vida i de dignitat. En aquest sentit és important que les parts estem d’acord en implicar la comunitat trans en el seguiment de la implementació.

Repetim que les línies generals són concordants amb els plantejaments del Departament de Salut, però estem molt amatents als punts que encara cal consensuar, dels que en destacarem dos. Primer punt: la Unitat d’Identitat de Gènere (UIG) de l’Hospital Clínic, que és el motor de la nostra patologització a Catalunya, ha de desaparèixer. No valen reciclatges ni canvis de nom, només l’extinció. I això és així perquè pensar el model d’atenció a les persones trans és pensar un model de societat: o obert a la diversitat o tancat i psiquiatritzat. No parlem d’expertesa mèdica sinó del reconeixement del dret al lliure desenvolupament de la personalitat, i això, amb la motxilla històrica que porta aquesta unitat, sabem que no és possible. Segon punt: els menors trans ha de ser tractats amb absolut respecte de la seva identitat i, per tant, ho han de ser a través del mateix centre de referència que les persones adultes: el servei Trànsit. Els casos particulars especials, que sempre es poden donar, poden ser tractats per especialistes en els centres on estiguin. Entre els altres punts a tractar hi ha la calendarització i els processos en la transició cap al nou model, i l’establiment de criteris objectius per l’apertura de centres en el territori.
Tot això, però, no ha d’emmascarar la feina feta i la bona voluntat per part de tothom. Tenim al davant una tasca àmplia i de consens progressiu, però estem avançant a bon ritme. Volem remarcar que el nostre objectiu és aconseguir un model, que seria dels més avançats del món, del qual tothom, comunitat trans, administració, professionals i la societat en general, en pugui estar orgullosa. Quan estigui conclosa la tasca farem una valoració pública del model final resultant, així com les accions polítiques que corresponguin.
Agraïm novament al Conseller Toni Comín i a l’equip tècnic del departament de Salut la gran receptivitat que fins ara hem tingut, així com l’excel·lent treball que estan fent. Confiem plenament que les nostres propostes seran ben ateses per tal d’aprovar i implementar un model respectuós amb els drets humans, i quedem a la vostra disposició per respondre les preguntes que tingueu.

Consulta la nota de premsa de premsa de la Generalitat aquí.
Descarrega la nota: salut-presenta-un-nou-model-datencio-que-deixa-de-considerar-la-transsexualitat-una-malaltia-sala-de-premsa

Consulta les notícies relacionades amb la presentació pública del Nou Model d’Atenció a la Salut de les persones Trans* a l’apartat de Comunicació.

Un cop més, moltes gràcies a totes les persones que estan fent possible que la nostra proposta tiri endavant! Si encara no t’has adherit a la Plataforma i vols sumar el teu nom a la nostra veu, segueix aquest enllaç!

919b4ad2-eb0a-44fb-9422-c9426207e32b

.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s