Seguim treballant per aconseguir els nostres objectius i sumant suports.

El passat 24 d’octubre de 2016 el Departament de Salut de la Generalitat, amb el conseller Antoni Comín al front, va anunciar la implantació d’un nou model d’atenció per a les persones trans a Catalunya, despatologitzat i amb el servei de Trànsit com a nou centre de referència. La Plataforma Transforma la Salut va recolzar aquest actelogo transit entenent que era un primer pas molt valuós per a la implantació real d’un nou model que satisfés les demandes del col·lectiu trans* i pel que nosaltres hem treballat per impulsar.

Sabem que la complexitat d’aquest canvi requereix paciència i esforços per totes les parts. Els últims mesos hem seguit treballant i reunint-nos amb representants de Salut i també amb Trànsit per tal d’acabar de perfilar el model, d’intentar arribar a acords i veure quins són els protocols a seguir per a una implantació completa d’aquest nou model d’atenció i la desaparició del model antic, tant patologitzador i nociu per a les persones trans* (podeu llegir aquest article per entendre les diferències entre els dos models o veure aquest recull de testimonis).

Des de la Plataforma, seguim treballant i sumant cada vegada més adhesions per tal d’aconseguir implantar la nostra proposta i solucionar temes tant vitals per a gran part del col·lectiu com són la reducció i la transparència en les llistes d’espera de les operacions. Actualment les llistes estan fora dels terminis legal i èticament permissibles (no pot ser que operacions que són tan necessàries per a les persones per poder viure una vida plena i emocionalment sana es vegin postergades durant 5, 10 o més anys o que es negui l’accés a algunes de nosaltres per motius poc clars). Des del col·lectiu estem negociant per a que les llistes d’espera siguin transparents i tinguin uns criteris d’inclusió equiparables als de la resta de la població (allunyats de prejudicis morals i discriminatoris que tan de mal han fet en els passats anys) i per a que aquestes intervencions siguin de qualitat. foto_003-mani-trans_003-650x433Un altre dels temes que creiem important és el desplegament territorial del model, que segueix estant centralitzat a Barcelona en detriment de la població de la resta de Catalunya, que pateix una pitjor atenció i es veu obligada a desplaçar-se, sentint que en el seu propi territori no reben el recolzament que mereixen. Al mateix temps, seguim reclamant un tracte respectuós basat en l’autodeterminació de les persones i amb un accés universal on cap persona que necessiti ser atesa es vegi exclosa per criteris sense fonament, tal i com és habitual a l’antiga unitat de referència d’atenció a les persones trans* i que per ara encara segueix activa.

Entre els nous suports que Trans*forma la Salut ha sumat des de la seva creació estan les incorporacions de noves associacions d’arreu del territori de forma activa. Per nosaltres és una gran alegria perquè ens fa ser més fortes, així com més diverses i més representatives de tot el territori. Aquestes noves associacions són (per ordre alfabètic): AMPGIL, Colors de Ponent, LGTB Terrassa, TransVaginarias i Violeta. Per a les que no coneixeu aquestes associacions, us en fem un breu resum i us animem a visitar les seves pàgines web per conèixer millor el treball tan necessari que fan:

AMPGIL: Associació de Mares i Pares de Gais, Lesbianes, Bisexuals i Transsexuals.  Servei d’atenció a pares, mares i familiars de persones trans.

Colors de Ponent, Col·lectiu LGTBIQ de Lleida: Agrupació de persones LGTBIQ, de familiars i persones afins, que vol esdevenir un punt de trobada del col·lectiu a la província de Lleida i treballar en comú per al suport, socialització, visibilització i reivindicació de les persones LGTBIQ i els seus drets.

LGTB Terrassa: Col·lectiu en l’àmbit de Terrassa que treballa per promoure la igualtat legal i social i per garantir el dret a la diferència, lluitar contra l’homofòbia, la transfòbia i el patriarcat; i defensar i informar sobre el fet LGTB i Queer.

TransVaginarias: Associació que neix a través de I-Vaginarium, cicle de tallers i trobades per a la difusió del coneixement i el respecte a la vagina trans, de la mà de la activista Tina Recio.

Violeta: Entitat LGTB+ que pretén portar el col·lectiu als pobles i realitzar una visibilització real en els municipis a través de diverses sectorials cada cop presents en més pobles i ciutats.

També volem celebrar amb vosaltres l’aprovació de la nostra Proposta al Parlament de Catalunya (que podeu consultar en aquest article) el passat dia 30 de març, segons la qual tots els partits parlamentaris es comprometen a recolzar i a tirar endavant mesures per tal de que s’implanti un nou model d’atenció a les persones trans*, que d’acord amb el mandat de la llei 11/2014 contra la LGTBIfòbia i els Drets Humans i consensuat amb la comunitat trans*, deixi definitivament enrere la seva patologització, es fonamenti en el dret a l’autodeterminació personal, la codecisió i en el respecte a la diversitat.

Finalment, volem compartir amb vosaltres la bona notícia dels suports municipals, que van començar amb Canet de Mar i que cada dia són més i més (per ordre alfabètic): ajuntament_any_2006Barcelona, Badia del Vallès, Canet de Mar, Cunit, l’Hospitalet de Llobregat, el Masnou, Montmeló, Ripollet, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Quirze del Vallès, Terrassa, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès (a 29 d’Abril de 2017). Són ajuntaments que s’han sumat a recolzar la proposta de Trans*forma la Salut a nivell sanitari i que s’han compromès a treballar per a la promoció de polítiques transpositives també en els àmbits laborals i educatius. La importància del recolzament dels ajuntaments és vital per a la millora de la vida de les persones trans*, al ser el fet trans* una qüestió que desborda l’àmbit sanitari i que és sobretot social (allí on les polítiques a nivell local tenen més impacte). Entre molts d’altres, el suport de l’Ajuntament de Barcelona el passat dia 18 d’abril significa per a nosaltres un recolzament molt important, pel fet de ser una entitat que té un pes molt decisiu en les polítiques sanitàries allí on actualment hi ha els serveis d’atenció a les persones trans* i per ser un municipi que treballa activament recolzant el col·lectiu trans* des de ja fa temps. Des de l’Ajuntament de Barcelona, no només es va fer l’Informe del model d’acompanyament i assistència a persones trans a la ciutat de Barcelona, sinó que actualment l’equip està contribuint de forma activa en les negociacions per a la implantació real del nou model d’atenció a la salut de les persones trans*. Fet que estem convençudes que ens ajudarà a superar entrebancs i resistències en les negociacions amb el departament de Salut.

Esperem ben aviat poder-vos comunicar més passos endavant que acabin de consolidar aquest nou model que defensem i que volem que sigui el millor per a totes les persones del col·lectiu trans* en la seva gran diversitat (transsexuals, transgèneres, persones no binàries, transvestits/des, genderqueers, àgeneres, etc) i on totes ens sentim reconegudes i respectades.

Si encara no ens heu donat el vostre suport, us animem a sumar el vostre nom a totes les persones que ja s’han adherit per recolzar la nostra proposta.
Quantes més persones i associacions siguem, més força tindrem!

 CkMMQW_XAAAapY_

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s